Geloven met hart en handen
Crocs Muiltjes Mercy Crocs Work Muiltjes Black Mercy Crocs Black Work Mercy qwyTAfAO
Hoge Hak Amora Buffalo Met Sandalen Black nxtIOZ

Picard Picard Scala Clutch Graphit Graphit Clutch Scala 1T0Pqw

28 januari 2019Wave White Ac Sportschoenen Coral fiery Shadow Mizuno dark Iedere Ondergrond Voor Impulse dW0xnOT

Jaar C, 3e zondag door het jaar, 27 januari 2019
Lucas 1, 1-4; 4, 14-21

Het duurt nog ruim een maand voordat we ons weer kunnen overgeven aan het Carnaval. Je ziet de borden van de carnavalsverenigingen op de invalswegen staan. Op diverse plaatsen in onze parochie zijn er in de afgelopen maanden al ‘prinsverschijningen’ geweest en in het Weekblad voor Deurne vinden we deze week verslagen over het Walsberg Bont en de Nirkantse Aovonden. Het zijn allemaal opmaten voor vier dagen van uitbundigheid en blijdschap voorafgaand aan de voorbereiding op Pasen. Optochten door de straten, hossende mensen die plezier maken. Even de boel de boel laten! Theo Maassen zei eens: ‘Carnaval, dat is het mooiste wat er is! Vier dagen een raar petje op, maskertje voor en even helemaal jezelf zijn! (…). Voor gaan geloven dat dat waar is even iets anders!

Waarom zouden we het nu al carnaval moeten hebben? Misschien wilt u er wel helemaal niks mee te maken hebben! Misschien denkt u wel: kan ik nou werkelijk nergens aan Carnaval ontsnappen? Wat heeft het te maken met het verhaal dat we zojuist hoorden uit het Evangelie?

Jezus die als populair rondreizend leraar in synagogen het woord verkondigd. Sterker nog: over zichzelf verkondigd! Hij proclameert een tekst uit de profeet Jesaja. Een eeuwen oude tekst die laat zien dat Hij – de Christus – in een lange traditie staat. Hij is niet zomaar uit de lucht komen vallen. De Messias en zijn blijde boodschap zijn aangekondigd.

Profeten treden op wanneer er misstanden zijn onder een volk of een land. Wanneer mensen of hun leiders de weg kwijt zijn. Wanneer blijdschap, vrede en vrijheid plaats hebben gemaakt voor onderdrukking en onrechtvaardigheid. Profeten houden de mensen een spiegel voor en vertellen dat het anders moet en kan. Ze hebben een visioen; iets wat nog niet is maar in vervulling moet gaan! Hier horen we hoe uit een oude boekrol de stem klinkt van een profeet. Hij proclameert de komst van een gezalfde die de blijde boodschap komt brengen.

Het is juist die proclamatie die me deed denken aan de min of meer plechtige proclamatie die wordt uitgesproken bij de installatie van prins carnaval. Ga je Jezus nou ook nog vergelijken met een prins Carnaval? Is dat niet godslasterlijk? Kan dat wel? Ja, dat kan!

We doen daarmee Jezus niks tekort. Hij is wie hij is! De verlosser, de brenger van de blijde boodschap. Het is meer dat we die prins carnaval niks tekort willen doen.

Zo’n proclamatie bestaat uit een aantal geboden. Niet tien zoals we dat vanuit de Bijbel gewend zijn maar natuurlijk elf! Het grappige is als het over de twaalf apostelen gaat dan worden dat er bij de Raad van Elf weer één minder! Enfin! Wanneer je de carnavalsgeboden bekijkt dan zijn het stuk voor stuk woorden die gaan over plezier maken, samen zijn, gelijkwaardigheid, trouw aan elkaar maar ook dankbaarheid voor het uitgekozen zijn en voor iedereen die erbij betrokken is. Niemand wordt vergeten: zieken, ouderen en de mensen waarvan we door de dood afscheid hebben moeten nemen. Misschien gelooft u het niet maar dat alles wordt genoemd in de proclamaties van de prinsen die ons de komende tijd omringen. Ze staan allemaal in een lange traditie die soms al meer dan 55 of zelfs 66 jaar aanhoudt.!Sandalen White Plateauzool Met Ella London Buffalo wqB4Rn

Natuurlijk is een raar petje en een maskertje opzetten niet het recept om helemaal jezelf te kunnen zijn. De oproep die we lezen in de visioen van Jesaja is immers om het masker van alledag af te zetten: aan gevangenen hun vrijlating bekend te maken. Dat is: los te komen van de sleur en verplichtingen van alledag, blinden te laten zien: dat is je blik op de wereld verruimen, verdrukten hun vrijheid weer terug te geven. Wie verlangt daar nou niet naar?

Jezus onthult hier wie hij is: ‘Het Schriftwoord is heden in vervulling gegaan’. Hij is de brenger van de Blijde boodschap? De blijde boodschap dat is het hier op aarde een beetje mooier maken zodat het daarboven feest is! Geloven we dat we dat kunnen doen? Durven we eraan te beginnen?
Wanneer Jesaja je wat zwaar op de maag ligt: denk alvast aan prins Carnaval. Hij is samen met zijn gevolg onderweg om plezier te maken. Hun bedoeling is oprecht: blijdschap brengen en de mensen een spiegel voorhouden. Vrede op aarde. Horen we daar de echo van de Kerstboodschap?

 

BJ

Clara Met Beige Hak By Day Sandalen Hoge Stone Alohas AdFvqq

Sitemap

Handige links

Vieringen thuis volgen (met beeld en geluid)
vanuit de St. Willibrorduskerk Deurne
kerkdienstgemist.nl

Stichting Behoud St. Willibrorduskerk Deurne
www.willibrorduskerkdeurne.nl

Scala Picard Scala Picard Clutch Graphit Graphit Clutch

Bisdom van 's-Hertogenbosch
www.bisdomdenbosch.nl

Protestantse Gemeente Deurne
www.pgdeurne.nl

Contact

Parochiecentrum
Visser 2
5751 BL Deurne
0493-312486

[email protected]
www.heiligewillibrorddeurne.nl

Openingstijden
Elke werkdag van 9.00 tot 12.00 uur

Bereikbaarheid pastores:Sandalen Perkins Fit Dorothy Jinx Blush Wide f1T4aqqIK
pastoor Paul Janssen:
06-21957940 of 0493-313230
pastor Eugène van Eerd:
0493-341215 of 06-53786283

Spiegel crossmedia communicatie

Alexxis Nude Dune Heels Hakken Over Head Hoge By xwgn8